Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete
Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete

Tájékoztató az újraregisztrációs kérelmek benyújtásával kapcsolatban

Tájékoztató

a szükséges kreditpontok hiánya miatt NGM nyilvántartásból törölt számviteli szolgáltatók (mérlegképes könyvelők) újraregisztrálási kérelmével kapcsolatosan.

Az új regisztrációs kérelem benyújtására a törlésről szóló határozat kézhezvételét követően van mód.

Az újraregisztrációnál minden igazolás elfogadható, amelyet a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban állítottak ki a résztvevő számára. Amennyiben az igazolás kiállításakor még élt a könyvelő regisztrációs száma (törlésről szóló határozatot nem kapott), akkor az igazolás elfogadható a régi számmal, törlést követően az igazoláson a név mellett a születési adatokat (születési neve, születési helye és ideje, anyja neve) kell rögzíteni.

Fentiekre tekintettel továbbképzésre jelentkezés esetén mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az Egyesület helyi szervezetének munkatársaival, mert weboldalunkon csak regisztrációs számmal rendelkező tagjaink tudnak automatikusan kreditigazolást kérni. A folyamatban lévő regisztráció esetén más típusú igazolást kell kiállítanunk. Különösen fontos ez, ha a képzésre történt jelentkezés és az oktatás időpontja között átvette a törlésről szóló határozatot!

Könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről szóló 93/2002. (V.5.) Korm. rendelet 10. § (1) bekezdése értelmében a továbbképzési kötelezettség a nyilvántartásba vételt követő továbbképzési évtől él, a továbbképzési év pedig január 1-jétől december 31-ig tart. Vagyis aki 2019-ben kap új engedélyt (engedély kiadás dátuma az igazolványon szerepel), annak 2020-tól kell ismét kreditpontot gyűjtenie.

Az újraregisztráláskor a benyújtandó dokumentumok megegyeznek az új kérelmeknél és a törlést követő kérelmeknél egyaránt, annyi könnyítéssel, hogy az újraregisztrálóknak a PM felé nem kell megküldeniük a szakmai gyakorlatot igazoló dokumentumokat, csak az adatlapon kell róla nyilatkozni.

A regisztrációról részletes tájékoztatást és a szükséges adatlapokat, valamint a MÁK ügyfélszolgálatainak listáját és elérhetőségeit a PM regisztráció menüpont alatt megtalálja.

Üdvözlettel:
főtitkári hivatal

 

2019-08-29