Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete
Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete

73/2023 kisvállalkozói adókedvezmény

A megszűnt egyéni vállalkozó adószáma is érvénytelenítésre került.

Az adókedvezmények azonban önellenőrzés keretében is igénybe vehetők, ha – annak ellenére, hogy az az adózót megillette – az eredeti bevallásában ilyeneket nem szerepeltetett, ám nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt, és ezt változtatná meg az önellenőrzéssel.

Tehát az önellenőrzéssel a 2018-2020-as évek szja bevallásait még utólag elévülési időn belül lehetne módosítani, de ennek technikai akadálya az adószám hiánya.

Személyesen kell kérni az önellenőrzési bevallások beadása előtt az adószám ideiglenes helyre állítását a NAV-tól, hogy azokat fel tudják dolgozni, majd a magánszemély adófolyószámláján le tudják könyvelni.

Idézet a 2019-es szja bevallás kitöltési útmutatójának 225. oldaláról:

“A megszűnés adóévére vonatkozóan kisvállalkozások adókedvezménye (19SZJA-13-04-es lap 71. sor) sem érvényesíthető.” A Kft-ként továbbműködő egyéni vállalkozó záró szja-bevallásában a megszűnésre vonatkozó szabályokat kell alkalmazza. Viszont találtam 2 kivételt:

Idézet a 2022-es szja bevallás kitöltési útmutatójának 310. oldaláról:

“Nem kell visszafizetnie a kisvállalkozói adókedvezmény összegét annak, aki tevékenységét ügyvédi-, közjegyzői- vagy végrehajtói irodában folytatja. Nem terheli a kisvállalkozói kedvezménnyel kapcsolatban visszafizetési kötelezettség azt az egyéni vállalkozót sem, akinek az egyéni vállalkozói tevékenységre való jogosultsága egyéni cég vagy korlátolt felelősségű társaság alapítása miatt szűnt meg.”

Ezen kívül ajánlom figyelmébe a 13-08-as laphoz készült kitöltési útmutatót is.